fbpx

TYEL-maksujen 1-3/2020 välitön palautus yrityksille – eläkeuudistus voi pelastaa talouden

Hallitus on ehdottanut erilaisia toimia yritysten pelastamiseksi korona-kriisiltä. Vaikka toimet ovat oikean suuntaisia, niin mikään niistä ei silti ratkaise lukuisten pienten yritysten akuuttia kassakriisiä. Kysyntää ei ole ja rahat ovat lopussa. Ehdotankin välittömiä toimia asiassa eläkejärjestelmän kautta samalla järjestelmää radikaalisti uudistaen.

Yritysten kassakriisi voidaan ratkaista palauttamalla huhtikuussa 2020 yrityksille tammi-maaliskuussa 2020 maksetut TYEL-, YEL- ja MYEL-maksut. Tämä tarkoittaa noin kuuden miljardin palautusta eläkevakuutusyhtiöiltä yrityksille ja vaikuttaa heti ensi kuussa.

Tämän jälkeen vakuutusmaksutaso pudotetaan kolmeksi kuukaudeksi nollaan, eli kuukausilta 4-6 ei makseta TYEL- ja YEL-maksuja ollenkaan.

Heinäkuusta 2020 alkaen pakollisia eläkevakuutusmaksuja peritään 5 % palkoista.

Vuoden 2021 alusta lähtien pakollisia eläkevakuutusmaksuja peritään edelleen 5 % palkoista ja yrityksille tulee velvollisuus maksaa työntekijöille 10 % palkkasummasta yksilöllisenä eläkevakuutusmaksuna. Vaihtoehtoisesti työntekijä voi ottaa vastaavan palkankorotuksen.

Eläkevakuutusyhtiöt voivat rahoittaa palautukset ja maksettavat eläkkeet myymällä lainamuotoisia sijoituksiaan, jotka kannattaa purkaa samassa yhteydessä kokonaan. Pörssikurssien laskettua voimakkaasti voi sijoitusten allokaatiota muuttaa ostamalla halpoja osakkeita eläkerahastoihin.

Olen ehdottanut vastaavat toimet sisältävää eläkejärjestelmäuudistusta jo aiemmin, sillä nykyinen järjestelmä on surkea. Nyt on tilaisuus purkaa järjestelmään kymmenien vuosien aikana kertynyt vääristymä ja samalla ratkaista taloutta uhkaava akuutti kriisi.


Päivitys 26.3.2020

Suuret yritykset eivät välttämättä tarvitse tukea tai ainakaan niin paljoa. Eläkemaksupalautukset voisi porrastaa yrityksen koon tai maksujen määrän perusteella, mikäli halutaan pienentää summaa tai kohdistaa apu pieniin yrityksiin. Alla ehdotukseni asiaan.

1-10 työntekijää, palautus kuten ehdotuksessa, eli kuukausien 1-3/2020 eläkevakuutusmaksut palautetaan kokonaan
11-100 työntekijää, palautus 2/3 kuukausien 1-3/2020 eläkevakuutusmaksuista
yli 100 työntekijää, palautus 1/3 kuukausien 1-3/2020 eläkevakuutusmaksuista

Porrastuksen voisi tehdä myös 1-3/2020 maksettujen eläkevakuutusmaksujen suhteessa, eli karkeasti vaikka näin :
0 – 25.000 euroa, palautus kokonaan
25.000 – 250.000 euroa, palautuksena 2/3
yli 250.000 euroa, palautus 1/3
Yllä olevat summat on laskettu karkeasti 3300,- keskipalkka X 25% TYEL X 3 kk = 2475,- yhden työntekijän TYEL-maksut kolmessa kuukaudessa.