fbpx

YLE:n valheellinen faktantarkastus

Yle julkaisi eilen 17.3.2022 jutun: ”Nämä neljä ”uutista” Ukrainan sodasta eivät olleet totta”

Kiinnitin huomiota esimerkkiin nro 2. Siinä väite oli ”Venäjä syyttää Ukrainaa biologisten aseiden valmistamisesta”. Lyhennelmässä Yle kertoi, että ”Venäjä syyttää Ukrainaa vaarallisten taudinaiheuttajien tehtailusta Yhdysvaltain tuella. Väite päätyi Fox Newsin lähetykseen, vaikka sen tueksi ei löydy todisteita.”

Katsotaanpa tarkemmin faktoja. On totta, että Venäjä syyttää Ukrainaa biologisten aseiden valmistamisesta. Sen sijaan se, onko onko Ukraina valmistanut vaarallisia taudinaiheuttajia Yhdysvaltain tuella, on kiistanalainen. USA:n tuki ukrainalaisille biolaboratorioille on näkynyt ainakin vielä hetki sitten ihan USA:n Ukrainan suurlähetystön sivuilla ja asia on myönnetty aliulkoministeri Nulandin suulla USA:n kongressin kuulemisissa. Tämä tuodaan esille FOX:in uutisessa, johon on upotus alla. Tässä yhteydessä voidaan myös kysyä, että jos taudinaiheuttajia tutkitaan, niin eikö niitä voi käyttää myös aseina, eikä pelkästään tutkia niitä puolustautumistarkoituksessa.

Yle sotkee asiaa todennäköisesti tahallaan mustamaalatakseen FOX:ia, joka on tehnyt asiassa perusteellista työtä. Suomalaisten ei haluttaisi seuraavan FOX:ia, jossa harvemmin julkaistaan edistyneistön maailmankuvaa vahvistavia valeuutisia.

Ylen kuvateksti väittää, että ”Fox Newsin juontaja Tucker Carlson on pitänyt esillä virheellisiä väitteitä siitä, että Ukrainassa valmisteltaisiin biologisia aseita Yhdysvaltain avustuksella.” Yle leimaa FOX:in väitteen valeuutiseksi, vaikka kuvastakin luettavissa väite on ’Amerikka rahoittaa bio-ohjelmia.’ Tämä on helposti varmistettavissa ja totta kuten jo aiemmin osoitin. Mutta kun Carlson ei väitä niin, eikä siten lue kuvassakaan. Ylen faktantarkastus on tässäkin valheellista.

Suosittelen katsomaan FOX:in alkuperäisen lähetyksen, joka on alla upotuksena.

Meillä on valitettavasti veronmaksajien rahoittama Yle riesanamme levittämässä päivästä toiseen valeuutisia ja valefaktantarkastusta. Sitten me tavalliset kansalaiset oiomme välillä näitä Ylen ilmeisimpiä valheita.