fbpx

YLE:ltä jälleen normaalivalehtelua kuvin ja sanoin

Ylen etusivulla on tänään jälleen jo aiemminkin esiin tuomaani kuvavalehtelua. Otsikossa puhutaan päästöistä määrittelemättä mitä sillä tarkoitetaan ja kuvassa on pyöreä voimalaitoksen lauhdetorni, josta tulee vesihöyryä. Kuvalla synnytetään mielikuva mm. Fortumista saastuttajana, vesihöyryllä. Piipusta tuleva pilvi ei siis ole pienhiukkasia tai edes hiilidioksidia, vaan vettä.

Juttua klikatessa valehtelu jatkuu itse tekstissä normaaliin Yle-tapaan. Jutun lyhennelmässä puhutaan saastuttajista, vaikka koko juttu kertoo hiilidioksidista, joka on kasveille välttämätön, näkymätön, hajuton ja väritön kaasu. Hiilidioksidin väitetään olevan saaste, millä pyritään ilmeisesti yhdistämään mielikuva haitallisiin pienhiukkasiin. Tähän asti Ylenkään häpy ei ole riittänyt siihen, että hiilidioksidia väitettäisiin saasteeksi. Nyt ilmeisesti riittää.

Tekstissä valehtelu jatkuu: ”Mittaluokkaa antavat Suomen kokonaispäästöt, jotka olivat viime vuonna 56 miljoonaa hiilidioksiditonnia.”

Tuossa puhutaan Suomen kokonaispäästöistä mainitsematta sitä tosiseikkaa, että nuo luvut ovat ihmisten osuudesta, joka lienee Suomessa prosenttiluokkaa. Tuollainen vääristely on mediassa tyypillistä. Siihen on syyllistynyt aiemmin mm. Iltalehti.

Juttu jatkuu tyypillisenä vihreänä propagandana, jossa aiheesta on haastateltu erilaisia ’ilmastoaktivisteja’. Myöhemmin puhutaan mm. ’Tieteeseen perustuvista suunnitelmista’, mikä herättää lähinnä hilpeyttä, sillä jutun perustiedotkin ovat täysin valheellisia.

Miksi maksamme valtavia Yle-veroja ja saamme sillä valeuutisia?

Alla oleva video kertoo havainnollisesti, miten hiilidioksidi vaikuttaa kasvien kasvuun.