fbpx

Vaalirikos Oulun aluevaaleissa – maskittomalta estetty normaali äänestäminen?

Sain äsken tiedon, että Oulussa järjestettävissä aluevaalien äänestyksissä on tapahtunut kummallisuuksia. Äänestyspaikka on numero 17 Oulunsuu, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Oulussa.

Äänestäjän mentyä ko. äänestyspaikkaan oli ovella ollut vastassa kolme vaalitoimitsijaa, jotka eivät olleet päästäneet äänestäjää sisälle, koska äänestäjälle ei ollut maskia. Oli sanottu ’ette ole tervetullut’ ja ’tervetuloa äänestämään pihalle’. Asiasta oli syntynyt väittelyä ja ilmeisesti vaalilautakunnan jäsenistä joku oli soittanut poliisin paikalle. Samanaikaisesti oli soitettu keskusvaalilautakunnan sihteeri, Oulun kaupungin lakimies Jukka Lampénille, joka oli ilmoittanut yksiselitteisesti, ettei maskipakkoa ole. Paikalle tulleet poliisit kuulivat myös asian ja totesivat, että jatketaan normaalisti. Tästä huolimatta äänestäjää ei kuitenkaan päästetty sisälle, vaan äänestys toimitettiin poliisiauton takapenkillä ja poliisi kuljetti äänestyslipun oletettavasti uurnaan. Tämä siitä huolimatta, että ulkoäänestys on tarkoitettu vain karanteenissa oleville:
https://www.kaleva.fi/sunnuntaina-aanestetaan-aluevaaleissa-pohjois-pohj/4274344

Asiasta löytyy äänitallenteita. Asiasta tullaan tekemään rikosilmoitus ja oikeudenkäynnistä näitä tallenteita oletettavasti kuunnellaan.

Soitin Jukka Lampénille, joka ohjasi puhelun äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtaja Mervi Haahdille. Haahti väitti, että äänestäjä oli poistettu epäasiallisen käytöksen vuoksi, eikä maskin puuttumisen vuoksi. Jos maskipakkoa ei ole yritetty käyttää, niin miksi Lampén tästä asiasta on ilmoituksen tehnyt? Nopeasti tulee mieleen, että maskin vaatiminen ja äänestyksen estäminen voi hieman kiihdyttää mieltä ja poliisi on ratkaissut asian paikan päällä parhaaksi katsomallaan tavalla. Oikea menettely olisi varmaankin ollut päästää äänestäjä äänestämään vaalihuoneistoon lain mukaan ja jos olisi ollut epäilys ’asiattomasta käytöksestä’, niin poliisi olisi voinut tulla siksi aikaa vaalihuoneistoon.

Lisätietoja VKK:n nettituki Lauri Louhivirta, p. 044 730 0007, Oulun keskusvaalilautakunta p. 044 703 1107, äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtaja Mervi Haahti, p. 040 772 0036.


Päivitys klo 17:00: Sain tilanteesta tehdyn äänitallenteen. Tallenne tekee täysin selväksi, että maskia käyttämättömältä äänestäjältä estettiin äänestäminen vaalihuoneistossa ja että vaalilautakunnan puheenjohtaja Mervi Haahti valehteli väittäessään, ettei maskittomalta estetty äänestämistä. Kyseessä on vaalirikos. Väite ’asiattomasta käytöksestä’ oli myös valhe. Äänestäjä käyttäytyi täysin asiallisesti ja yritti vain pitää kiinni oikeuksistaan demokratian ydinalueella, vaaleissa. Äänitallenne löytyy tästä:
https://ossitiihonen.com/wp-content/uploads/2022/01/20220123_132415.mp4


Päivitys ma 24.1.2022 klo 14:00: Sain toisen äänitallenteen (kesto reilut kuusi minuuttia, äänestäjän henkilöllisyyden suojelemiseksi hänen nimensä peitetty tallenteesta), jossa VKK:n tuki Lauri Louhivirta soittaa konferenssipuhelun äänestyspaikalle, jossa yritetään estää toisen äänestäjän äänestäminen vedoten maskin puuttumiseen. Linjoilla on äänestäjän ja Louhivirran lisäksi keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Lampén, sekä vaalilautakunnan puheenjohtaja Mervi Haahti. Tallenne ei jätä epäselväksi, että Haahti haluaa valikoida vaalihuoneistoon sisään pääsevät kansalaiset maskin käytön ja Haahdin kuvitteleman kansalaisen terveydentilan perusteella.
https://ossitiihonen.com/wp-content/uploads/2022/01/Toinen-puhelu-Oulussa.wav