fbpx

Taal purkautui Filippiineillä – Iso tulivuorenpurkaus vaikuttaa ilmakehään

Filippiineilllä on purkautunut Taal -tulivuori voimakkaasti ja sylkenyt mm. hiilidioksidia, vesihöyryä ja pienhiukkasia korkealle ilmakehään.
Jos purkaus jatkuu voimakkaana, voi sillä olla merkittäviä vaikutuksia ilmakehän lämpötilaan pienhiukkasten heijastaessa Auringon valoa. Lisäksi aivan viime päivinä on purkautunut aika monta muutakin tulivuorta.

Pienhiukkasten lisääntyminen ilmakehässä voi laskea ilmakehän lämpötilaa merkittävästi. Näin on historiassa käynyt monta kertaa. Kirjoitin tästä blogiini jutun aivan vast’ikään.

”Satellite images show a volcano near the Philippine capital blasting steam, ash and pebbles up to 10 to 15km (six to nine miles) in the sky. ” Suomeksi: Purkaus on yltänyt siihen ilmakehän kerrokseen, joka levittää pienhiukkasia ympäri maapalloa melko nopeasti.

https://news.sky.com/story/philippines-volcano-eruption-satellite-images-show-steam-ash-and-pebbles-blasting-into-sky-11908191

Suomi mainittu. ”The map below shows stratospheric sulfur dioxide concentrations on January 13, 2020, as detected by the Ozone Mapping Profiler Suite (OMPS) on the NOAA-NASA Suomi-NPP satellite.”

https://earthobservatory.nasa.gov/images/146142/sulfur-spews-from-taal