fbpx

Keski-Suomen hyvinvointialue ajautuu näyttöön perustuvan lääketieteen ulkopuolelle

Vapauden liiton Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu Eetu Tuovila jätti helmikuussa 2023 yhdessä kristillisdemokraattien valtuutettu Tapio Puolimatkan kanssa aloitteen maskien ja visiirien käytön suosittelun ja vaatimisen lopettamiseksi:


Vapauden liiton valtuustoryhmän aloite

Aluevaltuusto 7.2.2023

Maskinkäyttövelvoitteen lakkauttaminen Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiltä

Hyvinvointialueella esiintyy edelleen vaatimuksia työntekijöiden maskinkäytön suhteen, vaikka THL:n yleinen maskisuositus on kauan sitten poistunut ja myös oikeuskansleri on todennut 6.2.2023 julkaistussa päätöksessään, ettei korona enää täytä yleisvaarallisen tartuntataudin kriteereitä.

Työntekijät kokevat maskit hankaliksi ja kuormittaviksi, koska hapensaanti maskin läpi on puutteellinen, ja erityisesti astmaatikoille tämä aiheuttaa ongelmia. Maskit keräävät paitsi likaa ja bakteeripesäkkeitä, myös tekevät asiakaskontaktista epähumaanin ja aiheuttavat turhaa vaivaa työntekijöille.

Me allekirjoittaneet esitämme, että: hyvinvointialue lakkaa suosittelemasta ja vaatimasta maskeja, visiirejä yms. alueen työntekijöiltä.

Jyväskylässä 7.2.2023

Eetu Tuovila
Tapio Puolimatka


Miten virkahenkilöt ovat käsitelleet aloitetta ja mitä he ehdottavat aloitteen pohjalta tehtäväksi? Virkahenkilöiden vastaus aloitteeseen on alla. Se löytyy myös tästä linkistä:
https://ossitiihonen.com/wp-content/uploads/2023/04/eetu_tuovilan_ja_tapio_puolimatkan_valtuustoaloite_koskien_maskinkayttovelvoitteen_lakkauttamista_ke_26064.pdf

eetu_tuovilan_ja_tapio_puolimatkan_valtuustoaloite_koskien_maskinkayttovelvoitteen_lakkauttamista_ke_26064

Aloitteen lisäksi Eetu Tuovila viittasi ko. päätöksentekijöille asiaan liittyvää materiaalia, mm. tuoreen Cochrane-katsauksen, jossa todetaan, ettei maskeista ole hyötyä. Cochrane-katsauksia pidetään lääketieteen tärkeimpinä katsauksina ja niihin panostetaan paljon.

MasksCochrane

On tiedetty jo noin sata vuotta, ettei aerosolina leviäviä viruksia voi maskeilla estää ja näyttö on viime vuosina vain vahvistunut. Tämä pätee myös sairaalaolosuhteisiin, kts. linkit 1. ja 2. Mikäli aerosolina leviäviä viruksia haluttaisiin toimivasti estää, tarvittaisiin BioSafetyLevel 4:n tasoiset suojaukset:

Joku voi ajatella, ettei niistä maskeista ole haittaa, mutta tämäkään ei pidä paikkaansa. Löytyy kymmeniä tutkimuksia, joissa todetaan, että maskit ovat haitallisia.

Kattavasta näytöstä huolimatta Keski-Suomen hyvinvointialueen virkahenkilöt esittävät maskien käyttämisen jatkamista. Mistä tämä johtuu? Voimme vain arvailla. Päätöksentekijät ovat pelkureita? Onko kyseessä ikivanha ’seurasin vain ohjeita ja käskyjä’? Tai sitten päätöksentekijät ovat itsekin aivopestyjä? Tämäkin lienee mahdollista. Saatiinhan lähes koko kansa käyttämään tehottomia orjamaskeja.

Vaihtoehtona olisi henkilökohtaisen vastuun ottaminen päätöksistä ja niiden seurauksista. Tässä tapauksessa olisi toivottavaa, että Keski-Suomen hyvinvointialueelta löytyisi edes muutama rohkea päättäjä, jotka palauttaisivat päätöksenteon puoskaroinnista näyttöön perustuvan lääketieteen puolelle.

Yksi ajatus artikkelista “Keski-Suomen hyvinvointialue ajautuu näyttöön perustuvan lääketieteen ulkopuolelle”

Kommentit on suljettu.