fbpx

Talven 2019-2020 räkätautikausi oli Suomessa lievä, mukaan lukien koronaepidemia Covid-19

Koostin yllä olevan taulukon Tilastokeskuksen viikottaisista kuolinluvuista. Niiden mukaan talven 2019-2020 räkätautikauden kokonaiskuolleisuus on ollut tavanomaista tasoa, hieman alhaisempi kuin vuosina 2015-2018 ja hieman suurempi verrattuna talveen 2018-2019. THL ajoittaa räkätautikauden laskennan syksyn viikolta 40 (lokakuun alku) viikkoon 20, eli toukokuun puolivälin.

Tänä vuonna 2020 on viikottainen kuolleisuus pysytellyt tuon viikon 20 jälkeen tyypillisissä kesän alhaisissa lukemissa:

Koronaepidemia Covid-19 ei siis ole nostanut kuolleisuutta Suomessa verrattuna aikaisempiin vuosiin. Tämän toteaa myös THL tilannekatsauksessaan:

Olen kirjoittanut koronaepidemiasta aiemmin useamman blogikirjoituksen. Jo maaliskuussa 2020 oli havaittavissa, ettei tämänkertainen koronavirusepidemia eroa merkittävästi aiemmista räkätaudeista:

Vaikka THL panttaa kuolinsyytilastoja, niin tähän mennessä saatujen tietojen perusteella ei niissäkään näytä olevan mitään poikkeuksellista nähtävissä.

Epidemia vaikuttaa olevan ohi. On huomattava, että erilaisia taudinaiheuttajia, mukaan lukien koronavirukset, on liikkeellä jatkuvasti ympäri vuoden. Ne villiintyvät tyypillisesti pohjoisen pallonpuoliskon talvikausina. THL on koostanut aiemmin perusteellisia ja informatiivisia analyysejä influenssakausista, joihin tämänkertaisen koronaepidemian voimakkuutta pystyy vertailemaan. Ensi talvena ovat jälleen liikkeellä jotkin taudinaiheuttajat. Niiden voimakkuudesta tai lajista ei tässä vaiheessa ole vielä kovin paljon tietoa.

Ottaen huomioon tämänkertaisen koronavirusepidemian tavanomaisen luonteen, on kysyttävä miksi valtavat erityistoimenpiteet ovat tarpeen?

Jos jokatalvisia räkätautiepidemioita haluaa omalta osaltaan vältellä, niin vastustuskyvystään kannattaa pitää huolta ja maskeja kannattaa käyttää aina marraskuusta toukokuulle. Joka talvi. (tämä viimeinen kappale on sarkasmia)