fbpx

Asiaa jäätiköistä

Oheinen kuva esittää erästä eteläamerikkalaista miljoonakaupunkia. Siinä on korkeuseroa. Tietyn korkeuden yläpuolella kaikki on valkoista ja saman korkeuden alapuolella kaikki ei ole valkoista.

Tämä johtuu luonnonlaista.

Noh, meillä on tämä ilmastohuijareiden megavale, että ”ilmasto lämpenee, jäätiköt sulaa, merenpinta nousee”.

Nappaan tuolta toisesta lähteestä sitaatin, joka on ilmastohuijareiden näppäimistöltä: ”jäätiköt sulavat kiihtyvällä tahdilla”

Ensinnäkin maapallolla ei _MIKÄÄN_ tapahdu kiihtyvään tahtiin vaan korkeintaan syklisesti. Sykli eli säännöllisesti toistuva kierros tarkoittaa esimerkiksi vuodenaikoja.

Esim. Norjan jäätiköt ehkä saattavat sulaa kiihtyvään tahtiin heinäkuun aikana mutta ne kumuloituvat eli kasvavat kiihtyvään tahtiin esim. tammikuun aikana. Tämä on syklistä.

Mutta mennäänpä itse megavalheeseen.

Jäätikön sulaminen edellyttää yhtä perusasiaa. Ja tämä on luonnonlaki. Eli mikään ei sula pakkasessa. Sulamiseen tarvitaan plus-asteita.

Eikä vielä + 1 sulata koska on olemassa toinenkin sykli, ja se on 24 tuntia. Esim. jos on +1 kello 13.34 iltapäivällä, on jokseenkin satavarmaa, että klo 03.21 on pakkasta. Silloin mikään ei edelleenkään sula kiihtyvään tahtiin vaan hetkellisesti iltapäivällä.

Mutta vielä tuosta luonnonlaista. Kuten kuva osoittaa, valkoista (lunta ja jäätä) on aina korkealla. Korkealla on kylmempää, minkä huomaa jokainen, joka lähtee vaikkapa Malesian Penangin saaren kuumasta ja kosteasta helteesä viereiselle kukkulalle. Lämpötila laskee selvästi.

Kaikkialla missä trooppisesta kuumuudesta lähdetään korkeammaksi mpy, lämpötila laskee nopeasti. Kenian Nairobi on lähes päiväntasaajalla, ja siellä on illalla ja yöllä tosi kylmä, koska Nairobi on 1660 metriä mpy. Vastaavasti Tansanian Kilimanjarolla on usein lunta, koska se on niin korkea mäki.

Ilmastohuijareiden pääargumentti on se, että CO2 on ”saaste” ja se ”lämmittää ilmaa”. Mitään lämmitä, vaan aurinko lämmittää. Tärkein lämpimän säilyttäjä on kosteus eli vesihöyry.

Jos CO2 lämmittäisikin, sen ongelma on siinä, että CO2 on raskas kaasu ja sikäli mikäli maan vetovoima eli painovoima on totta, silloin raskas on lähempänä maanpintaa kuin kevyt kaasu.

Ja kun mennään jäätiköille, ne ovat yleensä niin korkealla, että se fokin hiilidioksidi enemmänkin laskeutuu alas, kuten kuvassakin näkyy – korkealla on pakkasta, jäätä ja lunta.

Puhumattakaan siitä, että Etelämanner eli Antarktis on maailman korkein manner keskimäärin, ja Grönlanti on myös hyvin korkeiden vuoristojen ja niiden päälle kumuloituneiden jäätiköiden saari.

Eli missään nimessä eivät jäätiköt sula nyt eikä koskaan, koska luonnonlait.

Jos ilmastohörhöt haluaisivat olla uskottavia, he kertoisivat, että myös pakkasessa lumi ja jää sulavat, mutta silloinhan niiden viimeinenkin uskottavuus katoaisi. Eli ilmastohuijarit valehtelevat eivätkä jäätiköt sula.

Markus Lehtipuu

Havaintoja elävästä elämästä -ei tietokonemalleista. Paljon matkustelevana haen tietoa eri puolilta maailmaa eri kysymyksistä.

Tämä blogikirjoitus on osa sarjaa ’15 päivää ilmastoa’, jossa erään lopetetun blogin parhaat kirjoitukset on kopioitu tähän blogiin. Kirjoituksia tulee yksi päivässä 15 päivän ajan alkaen 24.10.2023.