fbpx

Varautumisesta luontaiseen ilmaston viilenemiseen

Eikä mitään syytä paniikkiin, viileneminen on rauhallista ja vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Näitä on ollut, ja niistä on menty yli.

MINKÄLAISIA MUUTOKSIA ILMASTON VIILENEVÄN JAKSON ALKU TUO SUOMEEN PARINKYMMENEN VUODEN ILMASTOLLISELLA AIKASKAALALLA?

Lämpöisellä jaksolla ilmakehään kertynyt kosteus tiivistyy pilviksi. Pilvisten ja sateisten syksyjen ja talvien todennäköisyys kasvaa.

Sitä mukaa kun kosteus palaa maahan, ilmakehä kuivuu ja altistuu voimakkaammalle vaihtelulle. Ääri-ilmiöiden, kuten hellepäivien ja kireiden yöpakkasten todennäköisyys kasvaa.

Myös tuulet voivat voimistua, kun ilmamassojen lämpötilaerotus lähellä päiväntasaajaa ja Arktisella alueella suurenee. Myrskyt muodostuvat näiden erilämpöisten ilmamassojen kohdatessa.

Kun viilenemistä on kestänyt riittävän kauan, lumiset talvet vähenevät. Talvet muuttuvat kuiviksi, aurinkoisiksi ja yöpakkasiltaan kireiksi. Kesiin riittää hellepäiviäkin, mutta vuoden keskilämpötila putoaa 1 – 4 C (pohjoisessa voimakkaammin).

MITEN PIDEMPIAIKAISEEN VIILENEMISEEN ON HYVÄ VARAUTUA JO NYT?

  • Havumetsävyöhykkeen raja-alueen reunalla ei kannata istuttaa lehtipuuta.
  • Lämmitys kannattaa rakentaessa/remontoidessa suunnitella siten, että siinä on tehoa myöhempiin kireisiin yöpakkasiin 
  • Vielä muutaman vuoden etelässä voi tulla runsaslumisia talvia. Kalustoa ei kannata myydä, auroille on käyttöä.
  • Kasvukauden lämpösummat pienenevät hiljalleen. Huomioitava lajivalinnoissa, mutta vain jos tekee pitkäaikaisen lajistosuunnitelman (vuotuinen vaihtelu kasvukauden lämpösummissa on huomattavaa). 
  • Sähköauto lämpiää nopeasti, mutta sen käyttösäde voi hieman lyhentyä kun akkuenergiaa kuluu lämmittämiseen ja varauskyky heikkenee kovilla pakkasilla. Hyvä lyhyillä matkoilla, nopean sisätilan lämpiämisen ansiosta.
  • Lämmitysenergiaa menee enemmän, valitse energiamuotoja jotka soveltuvat kireisiin pakkasöihin mutta saastuttavat mahdollisimman vähän. Toivottavasti myös hallituksemme huomio tämän, ettei omavaraisuutemme heikkene. 
  • Muutos esim. aurinko+tuuli+säätövoimalat -systeemiin on sukupolvien pituinen, sitä voi edistää taas vaikkapa seuraavalla lämpiämisjaksolla 2040-2070. Vielä ei siis ole aika purkaa puu/hiili/kaasu/ydinvoimaa Suomen asumisoloissa. 

Eikä mitään syytä paniikkiin, viileneminen on rauhallista ja vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Näitä on ollut, ja niistä on menty yli. 

Merkittävimmät osatekijät ovat NAO:n, AMO:n ja polaaripyörteiden pitkäaikaiset vaihtelut, joiden voimalle ihminen ei toistaiseksi pärjää, vaikka osansa tekee sekin.

Simo Ruoho
https://simoruohon.wordpress.com/

Tämä blogikirjoitus on osa sarjaa ’15 päivää ilmastoa’, jossa erään lopetetun blogin parhaat kirjoitukset on kopioitu tähän blogiin. Kirjoituksia tulee yksi päivässä 15 päivän ajan alkaen 24.10.2023.