fbpx

Mediapooli uhkailee ja ohjailee somevaikuttajia

Juttua päivitetty loppuun lisämateriaalilla 14.5.2020 klo 20.

Kirjoitin viime viikolla Mediapoolista pitkähkön jutun. Mediapooli on suomalaisen valtamedian ja valtion työkalu ensisijaisesti kriisiolosuhteisiin. Julkilausuttu tavoite on turvata median vapaus kriisitilanteissa. Valitettavasti näyttää siltä, että huoltovarmuusorganisaatio Mediapoolin vaikutuskenttää on laajennettu paljon suuremmaksi kuin mitä laki tarkoittaa ja se ohjailee aktiivisesti median sisältöjä, vaikka sisältöihin puuttuminen Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskisen suulla kiistetäänkin.

Mediapoolin etusivulta löytyy linkki Luotettavan somevaikuttajan käsikirjaan, joka on paikoin ällistyttävää luettavaa. Käsikirja on Mediapoolin tuotantoa.

Heti ensimmäisessä ’Somevaikuttajan vapaus ja vastuu – tiedätkö, mistä olet vastuussa?’ -osiossa tulee vastaan otsikkokuvassa oleva Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskisen lausunto, jossa aika suoraan uhataan somevaikuttajia tulojen menettämisellä, jos he eivät ole ’luotettavia’. Tähän kiinnitti huomiota myös anonyymi twitteristi edellisen kirjoitukseni jälkeen syntyneessä keskustelussa:

Eikö valmiuspäällikkö Tero Koskiselle tai kenellekään prosessissa mukana olleelle ole pälkähtänyt päähän, millaisen vaikutelman tuollainen lausuma tuottaa? Vai onko tarkoitus ollutkin se, että vaikutelma on ’Turpa kiinni tärkeistä asioista. Keskittykää pyöreisiin, pehmeisiin ja pörröisiin asioihin, tai muuten…’.

’Miksi somevaikuttajan pitäisi kiinnostua faktoista?’ -osiossa on hirtehisesti kirjoitettu kappale, jossa yritetään nostaa ’perinteisten medioiden’ omaa häntää korostamalla väitettyä luotettavuutta. Mieleen tulee välittömästi Helsingin Sanomien jatkuva kampanja, jossa se mainostaa päätoimittajan suulla omaa luotettavuuttaan. Miksi ’luotettavuutta’ pitää mainostaa? Siksikö, ettei sitä ole? Luottamus pitää ansaita – sitä ei saa mainostamalla. Helsingin Sanomien kampanja näyttää jo epätoivoiselta vakuutteluyritykseltä kiven lailla putoavan paperilevikin paineessa.

Samassa osiossa olevat Emmi Nuorgamin ja Arna Grymin lausumat herättävät vain vienoa hymyilyä. Molemmat korostavat virheellisen tiedon vaikutusta äänestyspäätöksiin. Kas kun ei suoraan sanota, että Perussuomalaisia ei saa äänestää. Erityisen Orwellilaisiksi lausumat tulevat kun tietää Emmi Nuorgamin olleen viime eduskuntavaalien aikaan Ylen tuottajana nuorisolle suunnatussa Vaalibotissa, joka oli silkkaa punavihreää propagandaa.

Sivustolla on myös asiallista tietoa. Näinhän se usein on, sivuston omankin kuvauksen mukaisesti valeuutisia voidaan tehtailla siten, että siteeksi on totuutta. Misinformaatio-osiosssa sivustolle on mahtunut esimerkiksi kommentti Amazonin sademetsäpaloista, joista erityisesti ’luotettava’ valtamedia levitti valeuutisia:

Mediakriittisyydestä medialukutaitoon -osiossa on sinänsä asiallinen juttu medialukutaidon kehittymisestä, ’jonka pitäisi alkaa jo neuvolasta’, mutta tietysti voidaan kysyä miten neuvolaikäinen osaisi kyseenalaistaa neuvolan tädin tai vanhemman neuvot. Entä jos kouluopetus on vääristynyttä aivopesua?

Sain edellisen Mediapoolia käsittelevään blogaukseeni seuraavan kommentin, jossa viitataan Politico-lehden artikkeliin:

En oikein usko, että Mediapoolin valitsema taktiikka toimii. Kovin kulmikas toiminta synnyttää vastareaktion. Vapaita medioita syntyy jatkuvasti lisää ja ihmiset rohkaistuvat kirjoittamaan enemmän, nimettomästi ja omalla nimellään. Yllä olevan bloggeriryhmässä käydyn ihmettelyn lisäksi Mediapoolista on tehty jopa laulu.

Kaiken yllä olevan luettuaan voi kuitenkin todeta, että Mediapoolin jäseninä olevien valtamedioiden lisäksi Mediapooli ainakin yrittää vaikuttaa somevaikuttajiin ja lisäksi syöttää heille valmiiksi kirjoitettuja sisältöjä vaikka toisin väittää. Mitä tekemistä tällä on huoltovarmuuden kanssa? Mediapoolin rahoitus tulee veronmaksajilta. Miksi verorahojamme käytetään sananvapauden rajoittamiseen ja kansalaisten uhkailuun?


Laitoin yo. jutusta kohteliaisuudesta linkin jutussa mainitulle Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskiselle. Siitä käynnistyi erikoinen keskustelu, jonka voisi tulkita myös uhkailuna minua kohtaan. Viestien vaihto kuvana alla. (OT)