fbpx

Tein THL:n toiminnasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle

Olen (ja moni muukin on) yrittänyt penätä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:lta yli puoli vuotta tietoa siitä, mihin ’koronan kanssa kuolleet’ oikein kuolevat. THL kieltäytyy jatkuvasti paljastamasta tietoa kuolinsyistä. Kärsivällisyyteni loppui 4.10.2020, jolloin tein THL:sta rikosilmoituksen.

Sain toissapäivänä 18.11.2020 poliisin päätöksen, ettei esitutkintaa toimiteta. Ehkä osoite toiminnalle oli alun perin väärä, vaan olisi pitänyt suoraan kannella oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle? Tätä on tavallisen kansalaisen vaikea tietää. Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitoksen Kansalaisen pikaopas tietopyyntöihin tietää kertoa, että poliisi ei olisi oikea osoite. Tosin saksassa on käynnistetty oikeusprosesseja jo nimikkeellä ’rikos ihmisyyttä vastaan’ koronahuijauksen tiimoilta, joten rikoslaki voisi tulla sovellettavaksi Suomessakin.

Olen välittömästi poliisin tutkimattajättämispäätöksen saatuani tehnyt toissapäivänä kantelun THL:n toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. THL rikkoo nähdäkseni selvästi julkisuus- ja hallintolakia kieltäytymällä julkistamasta hallussaan olevaa oleellista tietoa.

THL:n sivujen mukaan (otsikkokuvassa) THL tietää tarkemmista kuolinsyistä. Näitä ei kutenkaan haluta julkistaa. Miksi? Tiedon pimittäminen johtaa päätelmään, ettei kuolinsyissä ehkä mainita ollenkaan Covid-19 -virustartuntaa tai näitä mainintoja on vain vähän. Medioiden toimittajista ainoastaan Turun Sanomien toimittaja on tajunnut tämän oleellisen seikan ja laskenut ensisijaisesti koronavirukseen kuolleiden määräksi noin kymmenen.

Päätöksenteon kannalta olisi oleellista saada poliitikoille ja muille päättäjille tietoa ’koronaviruksen kanssa kuolleiden’ (siis ei koronavirukseen kuolleille) kuolinsyistä tietoa. THL:n sivujen mukaan koronaviruksen kanssa kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta, mikä on kolme vuotta korkeampi kuin keskimääräisen kuolleen mediaani-ikä. Kokonaiskuolleisuudessa ei Suomessa ole näkynyt mitään erityistä, eikä epidemia ole nostanut kokonaiskuolleisuutta. THL toteaa tämän sivuillaan suoraan.

Tällä hetkellä yhteiskuntaamme ohjataan lähinnä tartuntatautirekisterin tietojen perusteella, vaikka tartuntatautirekisteriin ’koronan kanssa kuolleeksi’ päätyy kun täyttää kaksi ehtoa: 1. On kuollut ja 2. Kuollessa on ollut laboratoriovarmennettu koronavirustartunta. Luvut EIVÄT ota kantaa kuolinsyihin. Syy voi siis olla mikä tahansa ja niinpä syy todennäköisesti onkin sattumanvarainen, sillä yli 80-vuotiaiden vastustuskyky on alhainen ja ’kamelin selän’ voi katkaista melkein mikä tahansa.

Oleellista olisi saada tietoa seuraaviin kysymyksiin: Kuinka monella koronaviruksen kanssa kuolleista Covid-19 on pääsyy kuolintodistuksen mukaan? Kuinka monella Covid-19 on myötävaikuttanut kuolintapahtumaan? Kuinka monella Covid-19 -tartuntaa ei ole mainittu kuolintodistuksessa ollenkaan?

Vaikka oletettaisiin tartuntatautirekisterin kuolleiden määrän (tällä hetkellä 369) olevan kokonaisuudessaan sellaisia henkilöitä, joihin Covid-19 -infektio on vaikuttanut merkittävästi tai osatekijänä, ei kokonaiskuolleisuus Suomessa ole lisääntynyt. Kyse ei siis ole yleisvaarallisesta taudista, vaan melko tyypillisestä räkätaudista, joita on joka talvi. Hallituksen rajoituspäätöksille yleisvaarallisuuden perusteella ei täten ole mitään perusteita eikä esimerkiksi Lapin matkailun tuhoamista voi sillä perustella.