fbpx

Mikko Paunio: Trump oli oikeassa hydroksiklorokiinista

Alla oleva lääkintöneuvos, epidemiologi Mikko Paunion kirjoitus on julkaistu alun perin US Puheenvuorossa, josta se sensuroitiin. (OT)Viikkolehti Newsweek julkaisi kolme päivää sitten Yalen yliopiston epidemiologikollegani Harvey A Rischin ”uskaliaan” mielipidekirjoituksen, joka perustuu tieteeseen, ei poliittiseen pseudotieteeseen, johon johtavat lääketieteelliset julkaisut The New England Journal of Medicine ja The Lancet ja Maailman Terveysjärjestö (WHO) perustivat linjauksensa hydroksiklorokiiniin liittyen männä keväänä.

Professori  Risch julkaisi American Journal of Epidemiologyssä (AJE) summaation viidestä vertaisarvioidusta tutkimuksesta, jotka osoittivat varhain aloitetun hydroksiklorokiinin ja azithromysiinin dramaattisesti vähentävän kuolevuutta. Kaksi tutkimuksista oli kontrolloituja satunnaistettuja kliinisiä kokeita eli kaikkein todistusvoimaisimpaan lääketieteelliseen asetelmaan perustuvia tutkimuksia.

AJE:n summaatiotutkimuksen jälkeen on tullut lisää dramaattista tietoa hydroksiklorokiinin hyödyistä erityisesti Brasiliasta mm yhden kontrolloidun kliinisen kokeen muodossa, mutta mikä hämmästyttävintä myös ”luonnollisen kokeen” myötä.

Pohjois-Brasilian Para osavaltiossa alueen sairaalat ostivat 75 000 annosta azithromysiiniä ja 90 000 annosta hydroksiklorokiinia sillä seurauksella, että kuolevuus koronakuolevuus romahti 1/8 osaan ennen tätä ”luonnollista koetta” edeltävään aikaan tässä osavaltiossa.

Lähes varmalta näyttänyt Donald Trumpin häviö näyttää nyt vähintäänkin epävarmalta, koska koko globaali valtapoliittinen eliitti – kaikki instituutiot mukaanlukien valtamedia – yritti kaikin keinoin piilottaa varhain aloitetun hydroksiklorokiinin hyödyt, jotka nyt näyttävät tämän lukemani tiedon varassa olevan massiiviset.

Muistaakseni presidentti Trump lahjoitti Brasiliaan isot määrät hydroksiklorokiinia ja kertoi itsekin nauttivan tätä hyvin siedettyä vanhaa halpaa lääkettä valtamedian hohottaessa reipasta sotilasnaurua häntä kohtaan.

Vaikka Newsweekin kirjoituksesta on jo kolme vuorokautta, vallitsee valtamediassa yhä epäuskoinen hiljaisuus.

Voiko tämä poliittinen korruptio olla tätä syvempää eli voiko tämä korruptio edelleen syvetä? Aika näyttää.

Minulla on artikkeleita johtavissa lääketieteellisissä julkaisuissa mukaanlukien The New England Journal of Medicine ja The Lancet ja olen myös vertaisarvioinut The Lancet-lehteen. Niiden hohdon luulin jo unhoittuneen, mutta American Journal of Epidemiologyn 27.5. julkaisema juttu on palauttamassa tieteen arvovaltaa, joka on pahasti rapistunut luonnontieteen politisoitumisen myötä.

Karmeinta tässä on, että koronapotilaita hydroksiklorokiinilla pelastaneet lääkärit ovat nyt USA:ssa kurinpidollisten toimenpiteiden kohteena ja Ranskakin kielsi hydroksiklorokiinin käytön, kun The New England Journal of Medicine ja The Lancet lehti olivat julkaisseet entisen aikuisviihdetähden ja science fiction kirjailijan sepittämiä valheita hydroksiklorokiinin vaaroista. Maailman Terveysjärjestö keskeytti hydroksiklorokiinihoitoryhmän sen globaalista kontrolloiduista satunneistetusta ”Solidarity” kokeesta näiden sepitysten julkaisemisen jälkeen.

Newsweekin Opinion: https://www.newsweek.com/key-defeating-covid-19-already-exists-we-need-start-using-it-opinion-1519535

AJE:n summaatioartikkeli: https://academic.oup.com/aje/article/doi/10.1093/aje/kwaa093/5847586

Mikko Paunio


Kirjoittaja Mikko Paunio on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on dosentuuri Helsingin yliopistossa epidemiologiassa. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40. Kirjoittajan uusin julkaisu on Auditoriumin 2015 julkaisema ”Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset. Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö.

3 vastausta artikkeliin “Mikko Paunio: Trump oli oikeassa hydroksiklorokiinista”

  1. Mikko Paunio perustaa kirjoituksensa Yalen epidemiologian professori Rischin artikkeliin Newsweekissa, joka viittaa puolestaan joukkoon tutkimuksia. Asiassa on siis kahta näkemystä. Hydroksiklorokiinin teho voi perustua siihen, että se vaimentaa elimistön immuunipuolustuksen ylireagointia. Tämä ei auttane, jos potilaat ovat kovin sairaita ja jo esimerkiksi tehohoidossa. HCQ voi siis auttaa tartunnan alkuvaiheessa, mutta ei enää myöhemmin.

   Asiassa on myös sananvapausnäkökulma. Paunion artikkeli poistettiin US Puheenvuorosta selityksittä. Hänen mielipiteensä kokeneena epidemiologina ansaitsee tulla esille ilman, että toimittajat käyvät tekstiä sensuroimaan.

  2. Hei, luin nopeasti tuon NEJM:ssä julkaistun trialin limitations kappaleen. Tässä toinen NEJM-juttu, jossa limitations kpl myös paljon puhuva.

   https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2019014?query=RP

   Ei twitter-mob ole mikään jury tässä asiassa.

   Heräsin tähän asiaan vasta tuon Newsweekin jutun myötä, koska Harvey Risch tietää mitä puhuu ja kirjoittaa. Kandee lukea sen viimeisin vastine AJE:ssä, joka julkaistu 20.7. ja erityisesti sen lopussa oleva kuva ja kuvateksti. https://academic.oup.com/aje/article/doi/10.1093/aje/kwaa152/5873640

   Yhdyvaltain yksityislääkäriseura AAPS asettui tukemaan Harvey Rischiä. https://aapsonline.org/hydroxychloroquine-misinformation-can-be-deadly-let-patients-decide/

Kommentit on suljettu.