fbpx

Ilmastonmuutoksen hyvät vaikutukset

Edellinen blogikirjoitukseni ilmastonmuutoksesta on saanut kiitettävästi huomiota. Kiitos siitä erityisesti kaikille keskusteluun osallistuneille.

Aprikoin kriittisten Ilmatieteenlaitoksen tutkijoiden kantoja edellisen postauksen kommenteissani: http://ossitiihonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263929-meita-huijataan-tork…

Kommenttini jälkeen sain viestin eräältä tohtorilta, joka haluaa pitää nimensä salassa. Hän spekuloi hieman tilannetta siitä lähtökohdasta, että hiilidioksidimäärä ilmakehässä edelleen nousee ja lämpötila myös nousee jonkin verran. Hän tosin itse olettaa hiilidioksidin nousevan, mutta lämpötilan todennäköisesti laskevan tulevaisuudessa. Hän käy siis alla läpi positiivisia vaikutuksia vs. julkisuudessa yleensä esillä oleviin katastrofiväitteisiin.

————————–

Ilmastonmuutosta (tässä käytännössä siis lämpenemistä) voisi tarkastella myös niin, että katsottaisiin meidän suomalaisten kannalta pääsääntöisesti positiiviset asiat, mitkä seuraavat hiilidioksidin noususta (mitä ilmeisemmin kiistämätön tosiasia viimeisten vuosikymmenien aikana) ja pienestä (luontaisesta) lämpötilannoususta. Mentäisiin siis suuren maailman malliin tyyliin ”Suomi ensin”!

– Hiilidioksidin nousu kasvattaa kaiken viherkasvullisuuden kasvua. Puumäärä lisääntyy, luonto vihertyy, hiilen sidonta kasvaa jne. Puuraja siirtyy pohjoisemmaksi. Metsät kasvavat enemmän ja hakattavaa syntyy enemmän.

– Lämpötilannousu vähentää massiivisen lämmityksen tarvetta, energiaa säästyy, hiiltä säästyy, polton pienenemisen seurauksena hiilidioksidin tuotto pienenee. Ei tarvitse lämmittää autoa joka aamu niin paljon. Lumen auraus vähenee, liukkaat kelit ehkä harvinaistuvat.

– Biodiversitetti kasvaa: lajisto monipuolistuu, koska ei ole niin arktinen ilmanala. Eläinlajeja siirtyy pohjoisemmaksi.

– Merien pinnannousun uhkakuva (maailman lämpötilannousun uhkakuvan yksi teoretisoitu seuraus) ei Suomessa päde, maa nousee edelleen edellisen jääkauden jälkeen (Perämeren rannikolla taitaa vieläkin nousta 60 – 80 cm sadassa vuodessa, jopa Helsingissäkin maa nousee.)

– Sään ääri-ilmiöt kenties vähenevät, koska lämpötilaerot tasoittuvat. Monet pikkuasiat menevät täällä eri suuntaan kuin suuressa maailmassa, (kun hiukan / jos enemmän) lämpötila edelleen nousee.

Näiden asioiden esiin nosto saattaisi herättää muutkin ajattelemaan asioita enemmän omalta kannaltamme ja voisi olla entistä vaikeampaa perustella sitä, miksi tänne pitäisi edelleen saada hinnalla millä hyvänsä kylmät talvet jne. Tuskin täältä talven kylmyys kokonaan kaikkoaa tänäkään talvena – tai tulevina. Tämmöisellä ajattelulla voisi saada ainakin yhden positiivisen sävyn muuten niin synkisteleviin skenaarioihin.

————————


Selvyyden vuoksi totean etten ole ’ilmastodenialisti’. Ilmastonmuutos on todellinen luonnollinen ilmiö kuten se on ollut koko maapallon olemassaolon ajan. Ihmisellä on ilmastoon jokin, todennäköisesti pieni, vaikutus.

Tämä kirjoitus on ilmestynyt alun perin Uuden Suomen Puheenvuoroja -blogissani.