fbpx

Suunnitelma SDP:n vetämän sosialistihallituksen aikakaudelle

Olen jutellut lähipiirissä olevien yrittäjien kanssa. Jos Suomeen tulee SDP:n vetämä sosialistihallitus, niin

  • Investoinnit laitetaan jäihin. Investointien takaisinmaksuaikaa ei pysty laskemaan, koska hallitukseen ei voi luottaa vähääkään. Milloin tahansa verolakeja tai niiden tulkintoja voidaan muuttaa epäedulliseen suuntaan tai sitten kehitetään jotain uutta lainsäädäntöä, joka tekee yritystoiminnan kannattamattomaksi.
  • Nahkoillaan menevät bisnekset lopetetaan. Näitä pidetään usein käynnissä työpaikkojen ja kivojen työkaverien vuoksi ja siksi, että ’niin on ennenkin tehty’. Työttömyyskorvaus on houkutteleva vaihtoehto, jos toinen on tehdä niska limassa töitä ja lopputulos taloudellisesti on suunnilleen sama, riski kaiken menettämisestä on olemassa ja sitten vielä saa mahdollisesti haukut niskaansa.
  • Toimintaa tullaan siirtämään Viroon jos pystytään tai uudet liiketoiminnan perustetaan sinne. Viron lainsäädäntö ja maan henki on yrittämistä suosivaa vs. Suomi. Jne jne.

Eräs kaverini, joka työn lisäksi harrastaa sijoittamista, kokosi seuraavan henkilökohtaisen listan. Hän on niitä tämän yhteiskunnan kantavia voimia, jotka tekevät tuottavaa työtä yksityisissä yrityksissä. Juuri näiden ihmisten kannusteita ei saisi yhtään vähentää, vaan päinvastoin miettiä, miten heitä kannustetaan tekemään töitä ja ehkäistään muuttamasta ulkomaille.

  • Elämän leppoistamista ja tehokkaampaa verosuunnittelua, jolla yhteiskunnalle menee vähemmän rahaa.
  • Työnteon vähentäminen. Aluksi ainakin kaikki lomarahat vapaaksi. Tarkoittaa 13 pv lisää vapaata vuoden aikana (anti-kiky). Verokuorma ja eläkemaksut pienenevät. Hyvinvointi lisääntyy. Myöhemmin mahd. palkattomia vapaita tai lyhennettyä työviikkoa.
  • Tappiollisten sijoitusten myyntien lisääminen ja tappioiden hyödyntäminen osinkoverotuksessa niin pitkään, kunnes Rinne tajuaa estää tämän. Mahdolliset takaisinostot hallitusti.
  • Kulutuksen (tavarat & palvelut) vähentäminen entisestään, koska mm. ilmastoverot. Nykyinen ruutanastrategia jatkukoon. Vanhan auton pitäminen niin pitkään, kun pysyy nyrkkipajakorjauksilla kasassa.
  • Uusien sijoitusten painottaminen enemmän osingot sisällään pitäviin instrumentteihin, kuten ETF:t, indeksirahastot, BRK.B yms. Tämä voi olla se vaikein rasti silloin, kun (olevinaan) herkullisia ostopaikkoja tulee osakkeisiin.

Erityisesti pienyrittäjiä käy sääliksi. Talouden syöksy uhkaa. Nyt yrittäjät ovat varpaillaan ja liikkeet voivat pahimpien skenaarioiden kohdalle sattuessa olla nopeita. Olen itsekin lopettanut liiketoimintoja verotus- ja sääntelysyistä. Tämä maa voisi kukoistaa, jos veroaste olisi kokonaisuudessaan alhaisempi. Nyt julkisuudessa käydyt keskustelut kuulostavat siltä, ettei kokonaisveroasteeseen olla puuttumassa ainakaan alaspäin, vaan kyseessä olisivat vain painopistemuutokset. Tämä ei ratkaise perusongelmaa, joka on kauttaaltaan liian korkea verotus. SDP:n vetämässä hallituksessa on päinvastoin todennäköistä, että verotus nousee.