fbpx

Tesloilla tuntien jonotus latausasemalle – sähköautoilun lastentauteja

USA:ssa kiitospäivän paluuliikenteessä nähtiin Los Angelesin ja San Franciscon puolivälin superlatausasemalla pitkä jono latausvuoroa odottavia Tesla-autoja. Tesla-kuskit odottivat vuoroaan tunteja. Latauspaikkoja asemalla on 40. USA:ssa kerrotaan olevan 400.000 Teslaa (+ muut merkit päälle), eivätkä nämä kaikki liene Kaliforniassa.

Kuinka monta ja monenko autopaikan super- ja muuta latausasemaa tulisi rakentaa välille Helsinki – Ivalo joulu-, hiihtoloma- ja pääsiäisliikennettä varten, jos pääkaupunkiseudun autoista edes kolmasosa vaihtuu sähkökäyttöisiksi? Odottaessa on varmaankin osan aikaa pidettävä päällä ilmastointi (USA) tai lämmitys (Suomi). Kulutus kWh/100km kasvaa.

”Tesla supercharging stations charge with up to 150 kW of power distributed between two cars with a maximum of 150 kW per car, depending on version. They take about 20 minutes to charge to 50%, 40 minutes to charge to 80%, and 75 minutes to 100% on the original 85 kWh Model S.”

Vakuutusyhtiöt eivät ole myöskään kovin innostuneita sähköautoista, sillä sähköpaloja on syttynyt jonkin verran parkkihalleissa. Entä jos sähköpalo syttyy kerrostalon alakerran parkkihallissa tai tyypillisen suomalaisen puutalon autotallissa?

Sähköautotekniikka kärsii siis vielä lastentaudeista, vaikka tarjoaakin monia etuja. Huoltotarve sähköautoissa on yksinkertaisemmasta tekniikasta johtuen pienempää, ’tankkaus’ voidaan tehdä kotipihassa, kiihtyvyys on parempaa ja auton moottorimelu on vähäisempää.

Sähköautoilu on tällä hetkellä taloudellista ainoastaan verotusteknillisin keinoin, eli polttomoottorikäyttöisiä autoja raskaasti verottamalla ostovaiheessa ja käytössä, sekä sähköautojen hankintaa tukemalla. Ympäristöystävällisyydestä tuskin voidaan puhua litiumin kaivamisesta johtuvien ympäristöongelmien vuoksi ja jos vaaditaan 200.000 kilometrin ajosuorite ennen kuin sähköauto voittaa nykyaikaisella polttomoottorilla varustetun auton taloudellisuudessa.

Valtion budjetin näkökulmasta voidaan myös kysyä, että jos siirtymä sähköautoihin tapahtuu nopeasti, niin mitä tapahtuu polttoaineveroille, jotka muodostavat merkittävän osan budjetin tulopuolesta? Korotetaanko sähköveroa entisestään?