fbpx

Talven 2023-2024 kokonaiskuolleisuus yhä korkealla tasolla

Olen seurannut nyt viisi vuotta kokonais- ja ylikuolleisuutta Suomessa. Kiinnostuin asiasta ns. ’koronapandemian’ vuoksi, sillä kiinnitin huomiota jo vuonna 2020 siihen, ettei tämä ’pandemia’ näkynyt kokonaiskuolleisuudessa käytännössä mitenkään, vaikka media, poliitikot ja virkamiehet väittivät koronaviruksen aiheuttavan suurta kuolleisuuden lisäystä.

THL on aiemmin seurannus ns. talven influenssakauden, viikkojen 40-20 kuolleisuutta. Tästä en ole nähnyt enää päivityksiä vuosiin. Jokainen voi miettiä miksi. THL sivuilla asia vain todetaan seuraavasti:

Luulisi, että juuri ’pandemian’ aikaan olisi tärkeää seurata räkätauteja, joihin korona kuuluu. Koronavirukset aiheuttivat aiemmin 10-20 % räkätautikuolleisuudesta. THL toimii juuri päinvastoin. Miksi? Voi olettaa, että siksi, että luvut paljastaisivat oleellisen seikan:
Talvina 2019-2020 ja 2020-2021, jolloin ns. pandemian olisi pitänyt niittää väkeä, kokonaiskuolleisuudessa ei näy merkittävää eroa aiempiin vuosiin tai tilastokeskuksen ennusteisiin. Kuolleisuus alkaa nousta vasta toisesta koronarokotuskierroksesta lähtien, touko-kesäkuussa 2021.

Asiassa on paljon muutakin hämärää – rokotepropaganda oli valtavaa ja sitä puskettiin jopa täysin perusoikeuksien vastaisesti pakolla ihmisille. Kulkemista rajoitettiin, työpaikkojen menetyksellä uhattiin ja niitä myös menetettiin täysin laittomien koronarokotusvaatimusten vuoksi jne. THL lopetti muiden räkätautimikrobien seurannan ja keskittyi pelkästään koronaviruksiin jne. jne. Asiantuntijan synteesi jo vuoden 2021 syksyltä koostaa blogini Korruptiopandemia-kirjoituksessa oleellisimmat asiat yhteen.

Valitettavasti ei voi todeta, että joukkopsykoosi on ohi – Maailman terveysjärjestö WHO yrittää saada korruptoituneelle johdolleen maailmanlaajuisen päätäntävallan terveysasioista pandemiasopimuksella ja kansainvälisten terveyssääntöjen muutoksilla. Fasismi kehittyy silmiemme edessä – suurin osa ihmisistä ei halua sitä huomata.

Aiemmat kokonaiskuolleisuutta käsittelevät analyysini löytyvät näistä linkeistä:
https://ossitiihonen.com/2020/08/06/talven-2019-2020-rakatautikausi-oli-suomessa-lieva-mukaan-lukien-koronaepidemia-covid-19/
https://ossitiihonen.com/2021/07/02/talvella-2020-2021-ei-edelleenkaan-ylikuolleisuutta/
https://ossitiihonen.com/2022/06/23/talvella-2021-2022-karmeaa-ylikuolleisuutta/
https://ossitiihonen.com/2023/07/31/talven-2022-2023-kokonaiskuolleisuus-edelleen-korkealla-tasolla/

Entäpä viimeisin talvi 2023-2024? Huonolta näyttää, vaikka voisi toki näyttää pahemmaltakin. Kuten otsikkokuvasta näkyy, kuolleisuus on tilastokeskuksen lukujen perusteella kahden edeltävän talven tavoin korkealla. Korkeammalla kuin tilastokeskuksen odotuskäyrät antaisivat odottaa. Positiivinen seikka on se, että kuolleisuuden kasvu ei näytä kiihtyvän.

Viikottaisissa kokonaiskuolleisuuden luvuissa näkyy nousevia käyriä. Osa kuolleisuuden noususta johtuu vuosien 1945-1955 suurista ikäluokista, mutta tämä ei selitä kesästä 2021 alkanutta hyppäyksenomaista kuolleisuuden kasvua.

Kalenterivuoden käyttämisessä kuolleisuuden laskennassa on se ongelma, että se katkaisee räkätautikauden keskeltä ja vuosittaiset luvut voivat heitellä merkittävästi sen mukaan, kummalle puolelle vuodenvaihdetta sen talvinen epidemia ajoittuu. Tämän vuoksi olen tehnyt vertailuja myös kesästä kesään, eli viikosta 27 (heinäkuun alku) viikkoon 26 (kesäkuun loppu). Näiden lukujen perusteella kuolleita on ollut neljänä viimeisenä laskentavuotena jopa noin 16.000 enemmän yhteensä kuin mitä pitkäaikainen kuolleisuus antaisi olettaa. Alkuvuoden 2024 kuolleisuusluvuista saattaa osa puuttua. Tilastokeskus on päivittänyt jälkikäteen viikkotason lukuihin lisää jopa satoja kuolemia.

Jos kuvaan piirtää käsivaralla ikäluokkien perusteella aiemmin oletetun trendikäyrän, niin voi varovasti toivoa, että koronarokotteiden aiheuttamat lisäkuolemat vähentyvät ja kuolleisuus palaa aiemmalle perusuralle.

Mitään takeita tästä ei kuitenkaan ole, sillä mRNA-rokotteiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä, sillä niitä ei ole ihmisillä tutkittu. Eläinkokeet viittaisivat siihen suuntaan, että vaikutukset ovat vaarallisia. Samaan kun yhdistetään yhä laskeva syntyvyys, niin huomaamme olevamme suomalaisen yhteiskunnan elossa säilymisen peruskysymysten äärellä.


Päivitys 1.9.2024

Tilastokeskus on päivittänyt 22.8.2024 vuoden 2024 kuolleisiin 82 kuolemaa lisää, joten kesästä kesään 2023-2024 luku on yhteensä 59 898 kuollutta. Tilanne on siis pahempi kuin alustavat luvut antoivat ymmärtää.