fbpx

Iltalehden päätoimittaja Kreeta Karvala levittää väärää tietoa ja kieltäytyy korjauksesta

(Ao. kirjoitusta laajennettu 17.9.2019)

Iltalehti julkaisi 11.9.2019 Kreeta Karvalan pääkirjoituksen, jossa hän kirjoittaa mm. seuraavasti:

Kun tiedetään, että maailmanlaajuisesti ihmiskunnan hiilidioksidituotanto on noin 4 % muun luonnon tuottaessa 96 % hiilidioksidista, niin miten Suomessa 68 % olisikin muka aiheutunut kotitalouksista?

Ihmiskunnan osuus 29/(29+439+332)=0,03625, pyöristettynä noin 4 %. Lähde: IPCC.

Eihän tuo Karvalan teksti tietenkään voi pitää paikkaansa, vaan Karvalan luvut ovat osajoukko ihmiskunnan 4 % osuudesta. Suomen ollessa hyvin metsäinen maa, on Suomen ihmisten osuus CO2-tuotantoon todennäköisesti tuota 4 % pienempi. Luontainen CO2-tuotanto ilman ihmisiä Suomessa aiheutuu esim. lahoavista kasveista ja vastaa lähes sataa prosenttia Suomen CO2-tuotosta. Miksi tätä ei tuoda esille? Voin vain arvailla – luultavasti suomalaisten syyllisyydentuntoa halutaan nostaa. Jos todettaisiin, että luontainen CO2-tuotanto on lähes sata prosenttia, niin koko ’uutiselta’ putoaisi pohja.

Laskentatavat ovat arvioita, joissa on hyvin suuria epävarmuuksia. Mikäli kasvillisuus kokonaisuudessaan, esim. soiden hiilinielut otettaisiin noissa laskelmissa huomioon, olisi Suomi mahdollisesti CO2-neutraali.

Laitoin Karvalalle sähköpostia ja hän vastasi ensimmäiseen viestiini, mutta ei enää toiseen:

Kieltäytyminen selvän virheen korjaamisesta on vain yksi esimerkki lisää suomalaisen punavihreän median jatkuvaan valeuutisointiin ja propagandaan. Kokemukseni mukaan valittaminen Julkisen Sanan Neuvostoon ei hyödytä. Se tulkitsee asioita aivan samat punavihreät lasit päässään kuin valtaosa Suomen toimittajista.

Vanhaa roomalaista sanontaa mukaellen – lukija varokoon.


(Alla 17.9.2019 tähän kirjoitukseen päivitettyä tekstiä)

Karvala viittaa kirjoituksessaan Syken tutkimukseen. Syken sivuilla on seuraavanlaista tekstiä:

Yllä olevassa Syken tekstissä puhutaan jatkuvasti Suomen tai Uudenmaan päästöistä mainitsematta missään, että kyse on ihmisten aiheuttamista päästöistä, jotka ovat vain muutamia prosentteja CO2-kokonaistuotannosta. Lähteenä oleva Uudenmaan liiton sivusto kertoo niin ikään vain ihmisten osuudesta. Hienoja laskelmia erilaisista lämmityksen osuuksista jne. mainitsematta sanallakaan, että kyseessä on mitätön osuus verrattuna luonnolliseen CO2-tuotantoon. Annetaan ymmärtää, että ihmiset tuottavat kaikki CO2-päästöt. Tuollaisilla laskelmilla saadaan kyllä työllistettyä tuhansia ihmisiä sekä julkisella, että yksityisellä sektorilla. Tosin se vaatii koko asian tietoista vääristelyä.

Kyseessä on mielestäni virkavastuulla tehty väärän tiedon levittäminen ja tietoinen propaganda. Eikä ole valitettavasti ainoa kerta. Kiinnitin Syken sivuilla oleviin vääriin tietoihin lajimääristä huomiota jo viime keväänä. Miksi viranomaisemme valehtelevat meille?