fbpx

YLE, Helsingin Sanomat ja muu valtamedia valehtelevat meille kuvilla

Yllä olevassa YLE:n jutun otsikkokuvassa on tyypillinen kuvavalehtelu. Annetaan ymmärtää, että voimalaitokset ’tupruttavat hiilidioksidia’, joka aiheuttaa ilmaston katastrofaalisen lämpenemisen ja maailmanlopun. Mikä kaikki yo. kuvassa on väärin?

  1. Hiilidioksidi on väritön, näkymätön ja hajuton kaasu, kasveille välttämätön elinehto. Sitä ei voi nähdä, ei edes Greta Thunberg.
  2. Kuvassa voi näkyä pienhiukkasia, joka on jossain päin maailmaa aivan todellinen ongelma. Nämäkin hiukkaset toimivat metsissä lannoitteena. Pienhiukkaset yhdistetään pelottelussa hiilidioksidiin CO2, mikä on selvästi väärin.
  3. Kuvassa näkyvät ’piipusta tulevat pilvet’ ovat vettä, joka todellisuudessa tiivistyy ulkoilmasta piipusta tulevan palokaasun jäähtyessä.
  4. Kuvatekstissäkin on virhe. Koko ihmiskunnan tuottama hiilidioksidi on vain 4 % luonnollisen tuotannon ollessa 96 %. Kuvateksti ei siis voi pitää paikkansa. Ehkä toimittaja tarkoittaa, että Venäjä päästelee maailmaan kasvihuoneita?

Yllä on hieno kuva Blade Runner 2049 -elokuvasta. Kun tiedämme, ettei hiilidioksidia voi nähdä, niin mitä siinä on? No, niitä pienhiukkasia jälleen.

Yo. videon alussa piipuista tulee jälleen jotain näkyvää, vaikka CO2 ei ole näkyvää. Temaattinen valehtelu, yhdistetään energiantuotanto tai teollisuus valheellisesti ’ilmastonmuutokseen’.

Yllä olevan Helsingin Sanomien (vai pitäisikö nimi olla Helsingin Valesanomat?) juttu yhdistää kuvallaan pienhiukkaset ja ilmastonmuutoksen. Otsikko on myös silkkaa propagandaa (tekisi mieli käyttää myös muita sanoja). Jos minulta kysyttäisiin, että ’Onko ilmastonmuutos todellinen?’, niin vastaisin tietenkin kyllä. Kysehän on luonnonilmiöstä. Ilmasto muuttuu ja on aina muuttunut. Kalifornian metsäpalojen syy ei ole ilmastonmuutos, vaan sekin on luonnonilmiö, jota ihmiset ovat itse pahentaneet jättämällä valtavasti puuainesta metsänpohjiin. Tämä on nostanut palokuormaa merkittävästi.

Yllä olevassa HS-jutussa yhdistetään kuvalla ilmastonmuutos ja jääkarhujen ahdinko toisiinsa. Nyt on vain niin, että jääkarhujen määrä on lisääntynyt viimeisten noin 30 vuoden aikana yli viisinkertaiseksi, koska niiden metsästys on lopetettu. Jääkarhut eivät ole ahdingossa, vaan ne voivat lajina aivan hyvin. Täysin valheellinen rinnastus, joka tässä tapauksessa on toki mielenosoittajien, mutta on toimittajan valinta tehdä tästä valheellisesta rinnastuksesta juttu.

Yo. jutun otsikko on täysin virheellinen. Luvut kuvassa ovat nimittäin täysin väärin. En tiedä, mistä luvut on repäisty. On myös keksitty jonkinlainen ’liikkumavara’, joka on pohjautuu teoriaan jostain maksimäärästä hiilidioksidia. Maailman hiilidioksidituotanto on paljon suurempi kuin kuvassa väitetty 42 Gt. Fossiilisten polttoaineiden osuus co2-päästöistä väitetään olevan 90 % mikä on aivan naurettava väite. Ehkä ihmiskunnan osuudesta, joka on siis vain 4 % maailman kokonaistuotannosta? Tällaisia täysin valheellisia tietoja näkyy Suomen mediassa jatkuvasti. Alla on kuva, jossa hiilidioksidikierto on kuvattu paremmin arvioituna IPCC:n omien laskelmien pohjilta.

Maaseudun tulevaisuuskin on onnistunut syyttämän suuryrityksiä sekä valheellisella kuvalla, että valheellisella otsikolla. Kuvassa jälleen todennäköisesti hienosti vastavaloon kuvattua vesihöyryä, hiilidioksidiahan se ei voi olla koska me emme sitä näe. Valhe on pistetty kiertämään kun juttu on lainattu Helsingin Sanomista. Otsikon väite on naurettava, sillä tärkein kasvihuonekaasu on vesi ja kyllä se aurinko sitä tuottaa haihduttamalla vettä voimakkaasti meristä päiväntasaajalla.

Yllä olevassa kuvassa on kotoinen Hanasaaren voimalaitoksemme Helsingissä. Toinen voimala on pysäytettynä, toinen käynnissä. Erotatko kumpi? Kuva on otettu kesäaikana, jolloin lämpötilaeron ollessa vähäisempi, veden tiivistymistä kylmästä ilmasta ei tapahdu, eikä piippu muodosta pilveä. Suomessa fossiilisia polttoaineita polttavat voimalaitokset on varustettu niin hyvällä suodatustekniikalla, että pienhiukkaspäästöjä ei käytännössä synny, joten pienhiukkasiakaan ei voi piipun päästä nähdä.

Miksi valtamedia syöttää meille väärää tietoa? Tähän on kaksi pääsyytä. Joko toimittajat ovat ammattitaidottomia ja uskovat kritiikittömästi heille syötetyt vihreät valheet tai sitten he tietoisesti levittävät väärää tietoa. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja. On julkinen salaisuus, että toimittajat ovat valtaosin vihreitä tai vasemmistoa. Tämä vaikuttaa molempien ym. vaihtoehtojen kautta heidän uutisoitiinsa.

En itse usko enää suoraan mitään mediassa julkaistavaa tietoa. Vähintään luen uutiset ns. suolan kera, hyvin kriittisesti.

Ilmastonmuutoksen opiskelu kannattaa aloittaa ao. videosta, jossa MIT:n meteorologian professori Richard Lindzen kertoo faktoja ilmastonmuutoksesta. Videossa on suomenkielinen tekstitys, jonka saa päälle videon asetuksista.