USA:ssa on menossa sananvapauden kannalta erittäin tärkeä oikeudenkäynti Prager University vs. YouTube, joka koskettaa myös Suomea. Suomessa on täsmälleen sama ongelma, joka on ratkaistava. Kyse on siitä, ovatko YouTube, Google, Facebook tai Twitter toimitettuja medioita, joilla on oikeus rajoittaa omien halujensa mukaan sisältöjä, vai ylläpitävätkö nämä teknojätit julkaisualustoja, joiden sisällöistä ne eivät ole vastuussa. Teknojätit eivät voi olla molempia.
Niiden on valittava jompikumpi yo. toimintatavoista. Jos ne valitsevat olevansa julkaisijoita, niin silloin ne voivat toimia kuten ne nyt toimivat, eli poistavat sisältöjä ja käyttäjiä kuten haluavat ja ovat myös vastuussa sisällöstä ja ne voidaan haastaa niistä oikeuteen. Mikäli teknojätit valitsevat olevansa alustoja, niin silloin palataan vanhaan toimintatapaan, jolloin nämä palvelut olivat vain alustoja ja jokainen sisältöjä tuottava oli vastuussa omista sanoistaan.
Olen itse joutunut kokemaan vastaavan kohtelun kuin Prager University Uuden Suomen Puheenvuoron taholta. Harkitsin jo syksyllä 2018 rikosilmoitusta US toiminnasta. Suomessa PS kansanedustaja Veikko Vallin on tehnyt rikosilmoituksen Facebookista. Kyse on samasta asiasta. Hänen FB-tilinsä lukittiin juuri ennen eduskuntavaaleja, mikä oli törkeää vaikuttamista vaaleihin.
Suomen ja EU-lainsäädännön näkökulmasta teknojätit olisivat voineet valita sananvapauden puolustamisen. Sen sijaan ne ovat innokkaasti olleet panemassa toimeen typeriä ja tulkinnanvaraisia ’vihapuhelakeja’ mikä on paljastanut niiden poliittisen vinouman.