fbpx

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Ari Laaksonen: llmastoennusteet ovat ongelmallisia ja mallit ovat epätäydellisiä

Olen osallistunut erilaisiin väittelyihin Twitterissä ja Facebookissa. Törmäsin juuri keskusteluun, jossa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori suoraan kertoo ilmastoennustamisen vaikeuksista. Kyseessä oli keskustelu ENSO:sta, joka on El Niño–Southern Oscillation, eli Tyynenmeren eteläisen merivirran vaihtelu. Otsikkokuva on tästä ENSO:sta.

Miksi tämä asiantuntijoiden keskuudessa itsestäänselvyys ongelmista ja epävarmuuksista ennustamisessa on merkittävää? Siksi, että valtavirran tutkimusyhteisö ei sitä esille tuo ja media revittelee maailmanlopun otsikoilla. Vallitsevan ’ihminen on syyllinen’ -valheen mukaan vain ihmisen tuottama hiilidioksidi on pahis ja kaikki muut vaikuttavat tekijät tiedetään ja niiden vaikutukset tunnetaan. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Ari Laaksonen tulee myöntäneeksi, että näin ei ole.

Yhteiskunnan muuttaminen ja lisäverotus, erityisesti polttoaineiden verotus perustuu epävarmoillle ilmastomalleille. Näillä malleilla on mm. se ikävä ominaisuus, että ne eivät ole toteutuneet viimeisten kymmenien vuosien aikana, kuten olen todennut mm. aikaisemmassa kirjoituksessani.

Ao. keskustelun jatkossa anonyymi keskustelija toteaa, että ”Näihin malleihin perustuu kuitenkin koko ilmastohuijaus. Ei ole enää sellaista ulospääsyä, jossa tutkijoiden kasvot säilyisivät.”